Ihanaa kun tulit tutustumaan Teatteri Neliapilaan. Uudet sivumme löytyvät osoitteesta:

Kahdet tanssiaiset 2009

Kahdet tanssiaiset

Kirjoittanut:     Topias alias Toivo Kauppinen Ohjannut: Liisa Siira

Kahdet tanssiaiset –näytelmä  perustuu Sara Wacklinin kirjoituksiin Satanen muistelmaa Pohjanmaalta.


Näytelmä kuvaa tuntoja, joita Oulussa oli jätettäessä jäähyväisiä ruotsalaisille ja otettaessa vastaan venäläisiä sotilaita. 

KAHDET TANSSIAISET  -näytelmän
ensi-ilta oli Pohjankartanon juhlasalissa 9.11.2008


Suomen sodassa 1808 -1809 solmittiin syksyllä 19.11.1808 Olkijoella aseleposopimus. Sen mukaan saivat venäläiset miehittää mm. Oulun kaupungin, joista ruotsalaisten joukkojen  oli välittömästi poistuttava. 

Kaupunki oli täynnä haavoittuneita ja sairaita, pohjoiseen peräytyviä sotilasosastoja, pakolaisia, huhuja ja levottomuutta. Sopimus edellytti siviiliväestön pysymistä paikoillaan, mutta tuskin kukaan kykeni alistumaan rauhallisin mielin miehittäjän tuloon. Ennakkoluulot häiritsivät asennoitumista, vaikka tiedettiin miehittäjän saaneen määräyksen suhtautua ystävällisesti asukkaisiin.
 
Tarvittiin miehiä, jotka ottivat vastuun sopimuksen noudattamisesta. Heitä löytyi, mutta naisilla oli vaikuttava osuutensa kaupungin asukkaiden ja miehittäjien välisen epäluulon hälventämisessä.
Naisilla on ehkä kyky miehiä nopeammin huomata ajan muuttumisen ja rohkeutta hyödyntää nopeasti tilanteita. Siinä missä miehet epäröivinä vielä miettivät ruoka-aittojen avaamista kaupantekoon, naiset olivat jo tanssimalla auranneet tien uuteen aikaan. Tällainen naisten rohkeus oli uutta ja ennenkuulumatonta. Miehet vaistosivat, että paluuta entiseen ei tässäkään suhteessa ole.

Teoksessa Sata muistelmaa Pohjanmaalta, Sara Wacklin kuvailee noita aikoja ja mm. ruotsalaisten upseerien jäähyväistanssiaisia ja venäläisten ensimmäisiä tanssiaisia, joihin kutsuttiin kaikkien kummastukseksi vain rouvia ja heidän tyttäriään. 

MIKSI?  

Vastauksen löytäminen on tämän näytelmän aiheena.

Näytelmän tapahtumapaikka on kauppaneuvos Mellinin koti, yksi näytös tapahtuu Raatihuoneen salissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentoi tai lähetä meille palautetta